Skip to content

Kiemelkedő sikerrel zárult a Sharity Impact tőkebevonása

Hírek
Jánoska Rita 2023.10.03.

Szeptember folyamán sikeresen zajlott le az OXO csoport portfóliójába tartozó Sharity Impact tőkebevonása. A tőkebevonás kísérleti jelleggel úgy célozta az OXO Labs már folyósított mintegy 40 millió forintos tőkebefektetésének kiegészítését, hogy abban a cégcsoport zárt befektetői köre vehetett közvetlenül részt. Ennek során végül a megcélzott összeg többszörösét, további több mint 150 millió forint befektetést sikerült bevonni.

A Sharity egy magyar, de már nemzetközi elismerésben is részesült innováció. Az általuk fejlesztett digitális platform és applikáció lehetőséget teremt arra, hogy a civil szervezetek számára eljuttatni kívánt összeg útja nyomon követhető legyen a felhasználók számára. A platform ugyanakkor azokat is megszólítja, akik pénzadománnyal nem tudnak hozzájárulni a jótékonysági kampányokhoz – az érdeklődők ebben az esetben reklámok megtekintésével támogathatják az általuk kiválasztott projekteket. A Sharity így nem csupán a jótékonykodást szolgálja, hanem innovatív megoldást kínál a hirdetési piac átalakítására is, összhangban a fenntarthatósági követelményekkel és az ESG irányelvekkel, az érzékenyítő reklámok pedig széleskörű edukációt is nyújtanak a felhasználóknak.

Az eddigi fejlesztéseket részben az alapítók saját forrásaiból, részben a hazai piacon meghatározó technológiai befektetőcsoport, az OXO csoport által biztosított 40 millió forintos induló befektetésből finanszírozták. A szeptember végén lezárult további tőkebevonás célja az volt, hogy ehhez nyújtson kiegészítő forrásokat, amelynek felhasználásával azon fejlesztések is végbe mehetnek, melyekkel az applikáció más webes felületekkel is integrálhatóvá válik, idegen nyelven is elérhető lesz – és így a nemzetközi piacokat is megcélozhatja. Mindeközben a Sharity korábbi víziójában az is szerepelt, hogy a működésük sikerében érdekelt tulajdonosi kört is bővítsék. A tőkebevonás ebből a szempontból is rendkívül eredményesnek bizonyult, az annak keretében bevont források meghaladják a további 150 millió forintot, melynek ellenében az új belépő befektetők összesen nagyságrendileg 12% részesedést szereznek.

Az OXO csoport működési gyakorlata során rendszeresen ad lehetőséget részvényesei számára egyes portfólió cégekben történő társbefektetésre. A Sharity Impact kiemelkedően sikeres tőkebevonása megerősítette azt a meggyőződést, hogy az aktuális gazdasági viszonyok mellett egyébként kifejezetten megnehezült tőkebevonási kísérletek egy még mindig hatékony opciója lehet, ha a cégcsoport adott vállalkozás forrásigényét és növekedési terveit saját befeketésével is hitelesíti, de eközben közvetlen lehetőséget ad magánbefektetők szélesebb köre számára, hogy az érdeklődési körükbe eső és üzletileg is vonzónak talált vállalkozásokba

társbefektetőként rugalmasan, kockázatvállalási hajlandóságukkal arányos befektetéssel beszálljanak. Ezen tapasztalatok alapján a cégcsoport az OXO Stock néven működő, jelenleg zárt befektetői platformot (https://oxostock.eu/) a közeljövőben nyilvánossá kívánja tenni és azt direkt módon szélesebb körben is közösségi finanszírozási kampányok lebonyolítására kívánja majd használni. Ezen a felületen az OXO csoport befektetési csapata a jövőben további projekteket tesz majd elérhetővé, amelyeket alkalmasnak talál arra, hogy saját tőkebefektetése kiegészítéseként azokban akár nagyobb számú társbefektető megjelenjen. A jövőben adódó újabb befektetési lehetőségekről ennek megfelelően saját felületeinken és a sajtóban is igyekszünk hírt adni.